Despre hartia calc

Producerea hârtiei calc

Producerea hartiei calc

Producerea hârtiei calc

Producerea hârtiei calc a început odată cu necesitatea arhitecților și inginerilor de proiectare de a crea desene care ar putea fi copiate cu precizie folosind procesul de copiere diazo.

Hârtia de calc este hârtia făcută pentru a avea opacitate redusă, permițând trecerea luminii.

Utilizarea inițială pentru desen și copiere a fost în mare parte înlocuită de tehnologii care nu necesită copiere diazo sau copiere manuală (prin urmărire) a desenelor.

Transparența hârtiei se realizează prin selectarea atentă a materiilor prime și a procesului utilizat pentru a crea transparență.

Fibra de celuloză constituie baza hârtiei, de obicei din speciile de lemn, dar și din fibra de bumbac. Adesea, hârtia conține alte materiale de umplutură pentru a spori opacitatea și calitatea imprimării. Pentru hârtia de calc sau translucidă, este necesar să se îndepărteze orice material care obstrucționează transmisia luminii.

Pentru producerea hârtiei calc se folosește pastă de hârtie prin reducerea fibrelor la o stare de subdiviziune fină și hidrolizarea lor prin bătaie foarte îndelungată în apă.

Există trei procese principale pentru fabricarea acestui tip de hârtie, după cum urmează:

  1. Prin „rafinarea” mecanică a fibrei de celuloză se creează o fibră extrem de fibrilată și gelatinoasă, astfel încât la formarea foii de hârtie, practic tot aerul este exclus din structura internă a hârtiei. Această metodă produce o hârtie foarte translucidă și uniformă într-o gamă de gramaje de la 42 la peste 280 g / mp.
  2. Realizând o foaie de hârtie „normală” și apoi umplând spațiile dintre fibre cu un material care are același indice de refracție ca celuloza. Acesta a fost un proces comun adoptat în SUA. Produsul a fost numit frecvent Vellum, deși această terminologie se poate referi la o gamă mai largă de lucrări speciale. Datorită costului relativ ridicat, această metodă de fabricare a dispărut în mare măsură.
  3. La fel ca în cazul 2, realizând o foaie normală de hârtie, care este urmată de scufundarea hârtiei netăiate și descărcate de bună calitate în acid sulfuric timp de câteva secunde. Acidul transformă o parte din celuloză în formă amiloidă având un caracter gelatinos și impermeabil. Când hârtia tratată este bine spălată și uscată, produsul rezultat este mult mai puternic decât hârtia originală. Hârtia de calc este rezistentă la ulei, grăsimi și în mare măsură impermeabilă la apă și gaze.

Hârtia de calc poate fi  cretată sau necretată. Hârtia de calc naturală pentru imprimarea cu laser este de obicei necretată.

Hârtia de calc poate fi reciclată.

Sursa: Wikipedia