Imprimare și finisare hârtie calc
Pre-testare hârtie calc
Hârtia calc este o hârtie natural translucentă si este potrivită pentru toate tipurile de imprimare și finisare tradițională.
Vă recomandăm cu tărie testarea prealabilă, ori de câte ori faceți ceva nou, mai ales dacă utilizați o imprimantă digitală.
Condiții de păstrare și utilizare hârtie calc
-
- Păstrați nedeschis în ambalajul original departe de uși și ferestre deschise, unde ar putea apărea expunerea la umiditate necontrolată sau căldură sau frig excesive. Ideal este un mediu cu aer condiționat cu umiditate și temperatură constante.
-
- A se păstra nedeschis cu cel puțin 24 de ore înainte de utilizare, mai mult dacă a fost depozitat anterior la rece.
-
- Deschideți ambalajul numai când hârtia este pe cale să intre în tipar.
-
- Condițiile imprimare sunt foarte importante. Pentru cele mai bune rezultate, asigurați-vă că, condițiile sunt cât mai aproape ideale posibil, adică o RH (umiditate relativă) de 45 – 55% și o temperatură de 17 – 23°C (63-73°F).
-
- Nu lăsați niciodată hârtia calc neacoperită – hârtia trebuie să rămână învelită sau acoperită cu plastic între toate etapele proceselor de pregătire și finisare.
Design și pregătire tipar pentru hârtia calc
-
- Dacă plierea este o cerință, atunci direcția fibrei este importantă – Hârtia translucidă naturală se va plia întotdeauna mai bine atunci când plierea este paralelă cu direcția fibrei. Luați în considerare acest lucru atunci când proiectați lucrarea.
- Pentru broșare, broșarea ar trebui să fie de preferință paralelă cu direcția fibrelor.
- În cazul în care o imagine necesită aplicarea intensă a cernelii, luați în considerare utilizarea tehnicii de eliminare a culorii (UCR) pe scaner. Acest lucru poate reduce considerabil timpul de uscare, în special pentru negru.
- Evitați modelele care necesită suprafețe mari de culoare compozită solidă. Evitați negrul compozit dacă este posibil.
- O sită serigrafică de 130 – 150 l.p.i este optimă – evitați ecranele de peste 250 l.p.i.
Cerneluri de tipar
-
- Hârtiile naturale translucide sunt extrem de dense și neporoase; nu vor absorbi cerneala.
- Utilizați cerneluri cu uscare dură, complet oxidante, așa cum sunt utilizate pentru materiale plastice și folii. Formula de cerneală din plante nu este recomandată.
- Cernelurile de proces general nu sunt potrivite.
- Cerneluri mate cu uscător de cobalt sau cernelurile U.V. , pot fi folosite, deși căldura de la U.V. luminile pot cauza ondularea.
- Agenții de uscare hidroactivi pot fi adăugați la cerneală și/sau în soluția de umezire conform recomandărilor furnizorului de cerneală, dar uscătoarele care conțin ceară nu trebuie utilizate acolo unde este necesară ulterior lac sau laminare.
- Timpul de uscare al cernelurilor metalice, albului opac și a altor pantone poate varia foarte mult în funcție de culoarea cernelii și acoperire.
Imprimare
-
- Vă recomandăm să utilizați hârtie calc de 60 g/m2 numai pentru lucrări cu o singură culoare, pentru imprimarea în policromie este recomandat 70 g/m2 sau mai mult.
- Pentru a asigura o alimentare uniformă, recomandăm ca foile să fie bine aerisite în timpul încărcării.
- Se recomandă maxim 500 de coli pentru gramaje de până la 112g/m2, 250 de coli pentru gramaje mai mari, în funcție de densitatea cernelii.
- Protejați stivele de hârtie cu capace pentru stive între culori sau pauze în funcționare.
- Asigurați-vă că mediul camerei de imprimare nu se modifică semnificativ în timpul unui schimb de lucru sau între culori.
- Mai puține treceri prin mașina de tipar, cu atât mai bine.
- Imprimarea în condiții umede poate crește timpul de uscare.
- Evitați expunerea la căldură excesivă (de exemplu, de la infraroșu) în special cu hârtiile calc de gramaj mic.
Finisare
-
- Se recomandă testarea prealabilă a tuturor operațiunilor noi înainte de producție.
- Hârtia trebuie să rămână învelită sau acoperită între toate etapele proceselor de finisare.
-
- Mediul de finisare trebuie controlat ca și în camera de tipar- dacă nu, lăsați hârtia să se aclimatizeze.
-
- Acolo unde finisarea este complexă, poate ajuta la sigilarea cernelii cu un lac. Acoperirile apoase nu sunt recomandate. Dacă este necesară protecție, luați în considerare lacul UV.
Tăierea
-
- Nu folosiți o lamă nou ascuțită – se poate ciobi dacă rămân urme de șlefuire pe marginea ascuțită.
-
- O lamă ușor uzată, dar lustruită cu un unghi de 23 este ideală.
-
- Tăiați în stive mici – grosime maximă 5 cm ( 2” ).
Pliere/ Fălțuire
-
- Direcția fibrelor este importantă pentru o pliere bună, în special pe hârtie cu greutate mai mare (140 g/m² + mai sus) pentru a evita crăparea. Pliurile predominante trebuie făcute paralele cu direcția fibrelor, acolo unde este posibil.
-
- Atenție la pliere în condiții de umiditate scăzută sau în cazul în care hârtia ar fi putut pierde umezeala în timpul unui proces anterior.
- Gramajele mai mici de 92 g/m2 nu sunt recomandate pentru utilizare pe mașinile de fălțuit de mare viteză. Gramajul mai mic poate fi rulat satisfăcător, dar la viteze reduse.
-
- Perforarea poate fi utilizată cu grijă atunci când sunt necesare pliuri multiple.
-
- Potrivit pentru fălțuirea cu cuțite.
Embosare
-
- Se recomandă utilizarea matrițelor metalice.
- Evitați utilizarea instrumentelor foarte ascuțite.
Aplicare folio
-
- Pentru modele fine și complicate, suprafața în general mai netedă a gramajelor mai ușoare poate da rezultate mai bune. Testarea prealabilă este insistent recomandată.
Legare
-
- Hârtia calc poate fi cusută, capsată, fiind preferate firele rotunde, dar evitați gramajele sub 90-95 g/m² pentru învelișurile exterioare și paginile centrale.
-
- Pentru broșare, broșarea ar trebui să fie de preferință paralelă cu direcția granulelor.
-
- Adezivii termici sunt de preferat – utilizați cu moderație adezivii pe bază de apă.
-
- Atenție – materialele adiacente hârtiei de calc, în lucrarea finită, ar trebui să aibă un conținut de umiditate similar.
-
- Înveliți produsul finit în material de ambalare rezistent la umiditate.
-
- Trebuie avut grijă să împachetați din nou orice material pentru depozitare – încercați să reutilizați ambalajul original dacă este posibil.